Är referens OCR?

Är referensnummer samma som OCR-nummer? Nej!

Referensnummer har liknande funktion som OCR-nummer; numret finns där för att ge fakturan ett unikt ID som används i olika ekonomisystem för att hantera fakturor.

Exempel:

Företaget AB skickar faktura till Per Persson. Då företaget skickar många fakturor är det svårt att se om Per Persson har betalat sin faktura.

Fakturan får då ett nummer, ett referensnummer. Företaget AB använder ett ekonomisystem som automatiskt ser vilka fakturor som är betalda, obetalda genom att gå igenom alla referensnummer.

När Per Persson betalar sin faktura och där uppger referensnumret som finns på fakturan kommer då Företaget AB’s system ha möjlighet att läsa av detta referensnummer och därmed markera fakturan som betald.

OCR-nummer och referensnummer är därmed ganska lika. Dock skall du vara observant om vad som skall användas på fakturan. Ibland är det fakturanummer, referensnummer eller OCR-nummer. Det brukar finnas en förklaring på fakturan om detta. Saknar du referensnummer eller inte vet hur du skall märka din betalning? Kontakta då företaget snarast och be om hjälp.

Lämna en kommentar